ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ…
Η Life Coach – Strategic Interventionist, Μαρέα Λαουτάρη Δεληγιάννη, σε βοηθάει να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες που σε ταλαιπωρούν, σου δείχνει τον τρόπο, το σκεπτικό που πρέπει να ακολουθήσεις για να μην “γκρεμιστείς”, αλλά να “απογειωθείς”…
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ!
To πόσο δυνατοί αισθανόμαστε στη ζωή εξαρτάται από την ερμηνεία που δίνουμε στα γεγονότα που μας συμβαίνουν καθημερινά.
Τα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «καλά» ή «κακά», είναι απλά πράγματα και καταστάσεις που συμβαίνουν σε όλους μας. Εκείνο που χαρακτηρίζει το γεγονός είναι η ερμηνεία που δίνουμε σε αυτό που συμβαίνει και άλλες φορές μας κάνει να αισθανόμαστε δυνατοί ενώ άλλες φορές μας γεμίζει άγχος και δυστυχία.
Ένα απλό παράδειγμα που έχει συμβεί σε όλους μας είναι να χωρίσουμε από τον σύντροφό μας. Η ερμηνεία που δίνει κάποιος στο γεγονός μπορεί να είναι: «Με χώρισε γιατί δεν άξιζα» ενώ κάποιος άλλος θα μπορούσε να σκεφτεί: «Ευτυχώς που χωρίσαμε τώρα και δεν έχασα άλλα δυο χρόνια από τη ζωή μου!».
Και οι δυο ερμηνείες είναι σωστές όμως είναι σαφές ότι η μία θα μας κάνει να αισθανθούμε ότι κάτι σπουδαίο χάσαμε ενώ η δεύτερη θα μας κάνει να αισθανθούμε δυνατοί.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΣΟΥ;…
Το ποια ερμηνεία θα δώσουμε στο γεγονός που αντιμετωπίζουμε εξαρτάται κυρίως από την συναισθηματική μας δύναμη τη δεδομένη στιγμή (πόσο δυνατοί είμαστε ψυχολογικά) και δευτερευόντως από τη γενικευμένη οπτική που έχουμε για τον κόσμο, δηλαδή την κοσμοθεωρία μας.Η κοσμοθεωρία μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και μας χρωματίζει κάθε εμπειρία μας στη ζωή. Εάν για παράδειγμα μία γυναίκα πιστεύει ότι «οι άντρες φοβούνται τη δέσμευση» ή «οι σχέσεις είναι δύσκολες και περίπλοκες» θα έχει μεγάλη δυσκολία να κάνει μια καλή σχέση η οποία θα έχει διάρκεια. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ο λογικός εγκέφαλος πιστεύει κάτι, τείνει να ψάχνει στο γύρω περιβάλλον για να βρει τις αποδείξεις που χρειάζεται ώστε να επιβεβαιώσει εκείνο που πιστεύει!
Συχνά δίνουμε μια αποδυναμωτική ερμηνεία σε ένα γεγονός που μας συμβαίνει και αυτό έχει κόστος. Για κάποιον που πιστεύει ότι «ο κόσμος είναι κακός» τότε διακατέχεται από μια συνεχή ανάγκη να αμυνθεί και να προφυλαχθεί. Το κόστος είναι να παραμένει κλειστός σε νέες γνωριμίες, να μην εμπιστεύεται τους ανθρώπους και να ψάχνει αποδείξεις που θα επιβεβαιώνουν ότι η πεποίθησή του είναι σωστή!
Τέτοιου είδους γενικευμένες πεποιθήσεις έχουν πιθανώς προκύψει κάποια στιγμή στο παρελθόν όταν χρειάστηκε να πιστέψετε κάτι τέτοιο ώστε να προστατευθείτε από κάτι που συνέβαινε τότε. Μια άλλη εκδοχή είναι να σας μετέδωσε αυτή την πεποίθηση η οικογένειά σας ή κάποιος που εμπιστευόσασταν πολύ.
Όμως σήμερα αναρωτηθείτε: αυτή η γενικευμένη ερμηνεία σας βολεύει ή σας δυσκολεύει; Είναι σωστή ή μήπως δεν ισχύει πια; Πολλές φορές συνεχίζουμε να ζούμε ολόκληρη τη ζωή μας χωρίς να σταματήσουμε και να επανεξετάσουμε τέτοιου είδους πεποιθήσεις για τη ζωή με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε διαρκώς αδύναμοι, ευάλωτοι και ανασφαλείς.
Εάν η πρώτη σας αντίδραση σε ένα γεγονός είναι: «πάλι σε εμένα συμβαίνουν όλες οι ατυχίες» αντί να σκεφθείτε ότι «άλλη μια πρόκληση ήρθε στη ζωή μου γιατί είμαι δυνατός και μπορώ να ανταπεξέλθω και σε αυτή τη δοκιμασία» τότε θα είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε μια λίστα από τις κύριες πεποιθήσεις σας και να αποφασίσετε ποιες είναι αληθινές σήμερα. Ένας εύκολος τρόπος είναι να γράψετε τη φράση: «Η ζωή είναι…» και να συμπληρώσετε τη φράση. Με αυτό τον εύκολο τρόπο θα διαπιστώσετε πόσο πολύ η κοσμοθεωρία σας επιβεβαιώνεται συνεχώς στη ζωή σας!
Εξασκηθείτε λοιπόν στις διαφορετικές ερμηνείες που μπορείτε να δώσετε σε αυτό που σας συμβαίνει σήμερα και θυμηθείτε ότι η ποιότητα της ζωής σας εξαρτάται από την ποιότητα της επικοινωνίας που έχετε με τον ίδιο τον εαυτό σας. Δηλαδή με το τι λέτε στον εαυτό σας για αυτό που συμβαίνει στη ζωή σας.
via