Η απιστία ζει και αναπνέει λίγα μέτρα πιο μακριά από κάθε σχέση. Κι εμείς την τρέμουμε, σαν τον πιο φρικτό εφιάλτη. Όχι άδικα, αφού μας γεμίζει δεκάδες αρνητικά συναισθήματα που πρέπει να διαχειριστούμε κι ίσως δεν ξέρουμε πως. Τι κάνει όμως έναν άνδρα να απατήσει τη σύντροφό του κι εμείς ως γυναίκες πώς μπορούμε να… προλάβουμε την απιστία; Ας φτιάξουμε λοιπόν το “δίχτυ ασφαλείας” της δικής μας σχέσης, απέναντι στην ανδρική απιστία, γνωρίζοντας πάντα πως κάθε άνθρωπος (είτε άνδρας, είτε γυναίκα) είναι μοναδικός κι άρα συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο.
1. Το πώς βιώνουμε εμείς τη σχέση μας είναι κάτι απολύτως προσωπικό κι υποκειμενικό. Δεν σημαίνει οτι και ο σύντροφός μας τη βιώνει με τον ίδιο τρόπο. Μήπως κλείνουμε μερικές φορές τα μάτια σε διάφορα προβλήματα ή συμπεριφορές, φοβούμενοι μια αντίδραση ή έναν καυγά; Ανοίξτε λοιπόν τα μάτια σας και προσπαθήστε να δείτε καθαρά τη σχέση σας.
2. Αφουγκραστείτε τι χρειάζεται ο σύντροφός σας για να είναι ευτυχισμένος. Τι τον εκφράζει. Τώρα κάντε το ίδιο για τον εαυτό σας. Και φτιάξτε βάση των αναγκών και των δυο σας την κοινή σας ζωή.
3. Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε τη φάση της ζωής στην οποία βρισκόμαστε και ανάλογα να προσαρμοζόμαστε και ν΄αλλάζουμε συμπεριφορά….
Η οικονομική κρίση είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Δημιουργεί άγχος, αγωνία άρα πρέπει ν΄αναπροσαρμόσουμε τη ζωή μας γιατί αν δεν το κάνουμε ο σύντροφός μας ίσως νιώσει πιεσμένος και μόνος αφού δεν θα έχει εμάς να τον καταλάβουμε. Επίσης η προσπάθεια απόκτησης παιδιού, η ανεργία κλπ είναι επίσης κρίσιμες φάσεις ζωής και για τους δυο. Πρέπει λοιπόν ν΄αλλάξουμε συμπεριφορά και να είμαστε ευέλικτοι σε κάθε φάση της ζωής.
4. Συζητήστε, επικοινωνήστε, μη φοβάστε να έρθετε ακόμη και σε ρήξη. Αν το κάνετε σωστά, χωρίς να επικρίνετε τον άλλο και να του ρίχνετε ευθύνες θα κερδίσετε την αληθινή επαφή κι επικοινωνία. Με το να συζητάτε μόνο για λογαριασμούς, για τα παιδιά ή για τους γείτονες απλώς απομακρύνεστε.
5. Να δείχνετε σεβασμό στις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Μη νιώθετε πως δεν σας θέλει επειδή προτιμάει να πάει να παίξει μπάσκετ. Κάντε κι εσείς κάτι άλλο όση ώρα εκείνος θα λείπει. Αφήστε τον να έχει ελεύθερο χρόνο.
6. Αποδεχθείτε τους φίλους του και τον χρόνο που περνά μαζί τους χωρίς να γκρινιάζετε. Γι αυτόν είναι η στιγμή της χαλάρωσης, της αποσυμπίεσης από μια πιεσμένη καθημερινότητα. Μην τον καταπιέζετε.
7. Να λειτουργείτε αυτόνομα χωρίς να θέλετε τα πάντα να τα κάνετε μαζί. Κανένας άντρας, τουλάχιστον μετά τους 3 πρώτους μήνες δεν θέλει μια γυναίκα “κολλημένη” πάνω του. Χρειάζεται να νιώθει ανεξάρτητος κι εσείς όμως με τη σειρά σας να είστε το ίδιο …
8. Να μοιράζεστε ευθύνες. Όχι δεν είναι υπεύθυνος εκείνος για ο,τι συμβαίνει στη ζωή σας, ούτε όμως μόνο εσείς. Πρέπει ν΄αναλαμβάνετε κι οι δυο από κοινού ευθύνες για να μπορείτε να υπερασπίζεστε μετά οποιαδήποτε συνέπεια και αντίστοιχα ν΄απολαμβάνετε τους καρπούς των ευθυνών σας.
9. Να περνάτε όμορφα, να μοιράζεστε εμπειρίες, να βγαίνετε, να έχετε κοινές παραστάσεις, να γελάτε. Κανένας άνθρωπος όταν περνάει πραγματικά καλά δεν θέλει ν΄αλλάξει τη ζωή του.
10. Να εκφράζετε την τρυφερότητά σας, να τον αγγίζετε, να του λέτε λογάκια, να μην ξεχνιέστε με την καθημερινότητα και να βρίσκεστε συχνά στο κρεβάτι
11. Όσο επιφανειακό κι αν σας φανεί αυτό, είναι βασικό. Να είστε περιποιημένη, να προσέχετε το σώμα σας, ν΄αγαπάτε τον εαυτό σας και να νιώθετε ποθητή. Αν εσείς δεν αισθάνεστε έτσι, πώς θα κάνετε τον σύντροφό σας να σας ποθεί;
Και πάντα να θυμάστε πως ακόμη κι αν συμβεί μια απιστία, δεν σημαίνει πάντα πως ήρθε το τέλος… Ίσως είναι η αφορμή να γίνει η αρχή σε μια νέα ακόμη πιο ουσιαστική σχέση, αρκεί να μπορέσετε κι οι δυο να μιλήσετε για την αλήθεια σας…