Οι εποχές της ανεμελιάς και τις παιδικής αθωότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί ενώ με την πάροδο των ετών άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις τη φιλία. Οι εμπειρίες, η ωριμότητα αλλά και οι συνθήκες της ζωής σου δίνουν μαθήματα φιλίας, κάνοντάς σε να αναθεωρείς συνεχώς τις προτεραιότητές σου αλλά και την αξία όσων έχεις δίπλα σου…
1. Άλλο φίλος και άλλο κολλητός
Όσο μεγαλώνεις διευρύνεται ο κοινωνικός σου κύκλος και αποκτάς ολοένα και περισσότερους γνωστούς. Όπως είναι φυσικό αναγκαστικά κατηγοριοποιείς τους φίλους και τους κατατάσσεις σε διάφορα επίπεδα.Ξεκινώντας από τους γνωστούς, προχωρώντας σε ανθρώπους με τους οποίους που και που θα πιείτε ένα καφέ μέχρι τους φίλους και τους κολλητούς μεσολαβούν αρκετά στάδια. Κάποιοι θα ανέβουν κλίμακα, άλλοι θα κατέβουν κι άλλοι θα εξαφανιστούν από το κάδρο των φίλων. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να γνωρίζεις σε ποια κατηγορία ανήκει κάθε ένας ώστε να εμπιστεύεσαι μονάχα όσους αξίζουν να εμπιστευτείς!
2. Η φιλία που χτίζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι και αυτή που μένει στο χρόνο
Όσο μεγαλώνεις είναι δυσκολότερο να αναπτυχθεί μια δυνατή φιλία μετά την ενηλικίωση αλλά όταν γίνει σίγουρα πρόκειται για κάτι ουσιαστικό! Οι ευθύνες και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής ενός ενήλικα όπως είναι φυσικό δημιουργούν δυσκολίες στο χτίσιμο μιας νέας φιλίας. Στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο οι συμμαθητές/συμφοιτητές περνούν αρκετές ώρες μαζί ενώ τα κοινά ενδιαφέροντα και οι προβληματισμοί τους δένουν γρήγορα. Δυστυχώς, αργότερα οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται και ο ελεύθερος χρόνος γίνεται λιγοστός ενώ εκτός από την εργασία δεν υπάρχει κάποιος χώρος όπου μπορείς να γνωρίσεις μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η οικοδόμηση μιας φιλικής σχέσης χρειάζεται προσπάθεια και δεν είναι αποτέλεσμα συνθηκών. Οπότε μια φιλία σε μεγαλύτερη ηλικία σημαίνει και μια φιλία ουσιαστική διότι και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλει προσπάθειες.
3. Συμφέρον ή αγάπη?
Πόσες φορές σου έτυχε να θεωρείς πως κάποιος είναι φίλος αλλά στην πραγματικότητα επεδίωκε την επαφή μαζί σου για την επίτευξη κάποιου στόχου, μικρού ή μεγάλου; Όταν είσαι πολύ νέος δε δίνεις σημασία στα κίνητρα του άλλου για να σε πλησιάσει . Τα μαθήματα όμως υπήρξαν σκληρά, οπότε μεγαλώνοντας το πάθημα έγινε μάθημα και συνειδητοποίησες πως μερικές φορές τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Έτσι λοιπόν έβαλες αυστηρά κριτήρια για την κατάταξη των ανθρώπων που σε περιβάλλουν στην κατηγορία “φίλοι”.
4. Οι φίλοι δε φαίνονται μόνο στα δύσκολα
Οι φίλοι δεν φαίνονται μόνο στα δύσκολα ή στα ευχάριστα αλλά κυρίως στην ανάγκη. Σε μια λύπη οι περισσότεροι θα σε παρηγορήσουν και σε μια χαρά όλοι θα σου ευχηθούν.Το ζήτημα όμως είναι ποιοί θα σου συμπαρασταθούν πραγματικά και ποιοί θα δείξουν τη χαρά τους με θέρμη κι έμπρακτα. Ποιοί προσφέρθηκαν να σου φέρουν φάρμακα ή φαγητό όταν αρρώστησες και ποιοί έτρεξαν μαζί σου στις ετοιμασίες ενός σημαντικού για εσένα γεγονότος όπως για παράδειγμα ένα πάρτι ή ένας γάμος; Οι φίλοι που θα προσφερθούν να σε βοηθήσουν όταν πραγματικά το χρειαστείς είναι αυτοί που αξίζουν να τους έχεις για πάντα στη ζωή σου.
5. Όλοι μαλώνουν
Ο τσακωμός είναι δείγμα υγιούς σχέσης. Αυτό δείχνει πως και οι δύο εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας δίχως φόβο και τονίζεται η διαφορετικότητά σας. Σίγουρα ένας καυγάς δεν είναι ότι πιο ευχάριστο, από την άλλη όμως είναι προτιμότερος από το να μένουν απωθημένα που αργότερα θα ξεσπούσαν σαν βόμβα επιφέροντας οριστική ρήξη. Άλλωστε, ένα καυγαδάκι με τον/την κολλητή δεν είναι και το τέλος του κόσμου αν και οι δύο πλευρές έχουν διάθεση να τα ξαναβρούν. Βέβαια, θα πρέπει πάντα να έχεις στο νου σου πως όσο θυμωμένος κι αν είσαι καλύτερα να μην ξεστομίσεις ατάκες για τις οποίες αργότερα θα μετανιώσεις.
Μπορεί να γκρινιάζουμε συχνά πυκνά, μπορεί να είμαστε απαιτητικές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας τιμωρείς.Υπάρχουν κάποια πράγματα που οι άντρες μπορούν να πουν σε μία γυναίκα...
Copyright © 2013 - Freemind.gr