1. «Είμαστε ό,τι τρώμε», λένε οι ειδικοί, και δεν έχουν άδικο, όμως εξίσου σημαντικό για να χάσεις βάρος ή για να διατηρήσεις το υπάρχον είναι το πόσο κινείσαι στην καθημερινότητά σου, το αν γυμνάζεσαι κλπ. Προσοχή: δεν εννοούμε να πάθεις μετάλλαξη και, από ένας άνθρωπος που δεν έχει φορέσει ποτέ αθλητικό παπούτσι, να γίνεις ξαφνικά πρωταθλήτρια! Ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε βάθος χρόνου. Η μείωση της χρήση του αυτοκινήτου στην καθημερινότητά σου και η αντικατάστασή του από περπάτημα με κάθε ευκαιρία, η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ, η μείωση του «καθισιού» μέσα στο σπίτι μπροστά σε οθόνες (τηλεόραση, υπολογιστή, ipad κτλ) και η μεγαλύτερη ενασχόληση με δουλειές του σπιτιού, είναι μερικά καλά παραδείγματα για το τί σημαίνει «βάζω περισσότερη κίνηση στη ζωή μου». Δεν είναι δύσκολο, έτσι δεν είναι;…
2. Να θυμάσαι πως το αν θα βάλεις κιλά, αν θα χάσεις κιλά ή αν θα διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό έχει πάντα σχέση και με τις διατροφικές σου επιλογές: όσο σημαντική είναι η κίνηση για να κάψεις θερμίδες (Calories Out), άλλο τόσο σημαντική είναι και η επιλογή των τροφίμων που περιλαμβάνεις στη διατροφή σου (Calories In): το μέτρο στις ποσότητες και η επιλογή τροφίμων και ροφημάτων με λιγότερες θερμίδες (π.χ. με χαμηλά λιπαρά ή με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά) είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, όταν θέλεις να χάσεις βάρος ή να το διατηρήσεις σταθερό.
3. Υπάρχουν ένα σωρό άλλα μικρά μυστικά (διατροφικά και όχι μόνο), τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος: για παράδειγμα, γνώριζες ότι ένας καλός ύπνος συμβάλει στη ρύθμιση ορμονών που σχετίζονται με τον έλεγχο βάρους; Όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται στο φως τελευταία που συνδέουν την έλλειψη ύπνου με υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα και αύξηση βάρους. Ακόμα, ένας καλός ύπνος απομακρύνει την κούραση η οποία συχνά μας αποτρέπει από το να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που εμπεριέχουν άσκηση ή γενικότερα σωματική κίνηση. Επίσης, το να κάνεις μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα -έστω κι αν μιλάμε για 2 φρούτα ή ένα γιαούρτι- διασφαλίζει πως θα γεμίζεις διαρκώς το «ρεζερβουάρ» σου με ενέργεια, θα αισθάνεσαι καλύτερο κορεσμό ανάμεσα στα γεύματα κι έτσι δεν θα φτάνεις στο βραδινό φαγητό νηστική και πεινασμένη σα λύκος (η πείνα είναι κακός σύμβουλος, σε σχέση με το πόσο φαγητό θα βάλεις στο πιάτο σου).