Πολλές φορές μέσα σε μία σχέση, το “εγώ” φαίνεται να αναπτύσσεται περισσότερο από το “εμείς”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο τέλος ο κάθε ένας να κοιτάζει μόνο τον εαυτό του. Όταν η κατάσταση αυτή μεγαλώσει πολύ, τότε τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά για τη σχέση. Ο άγριος τσακωμός δεν θα αργήσει να έρθει το αποτέλεσμα θα είναι ένας χωρισμός….
Ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του καθενός παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο θα αναπτυχθεί ο εγωισμός μέσα στην σχέση. Κάποιοι άνθρωποι είναι εγωιστές από τη φύση τους με αποτέλεσμα να κοιτάζουν μόνο τον εαυτό τους.Η ανασφάλεια που μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος, μπορεί να αναπτύξει τον εγωισμό μέσα στη σχέση. Αυτό το χαρακτηριστικό συναντάται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άντρες. (Αυτό δεν είναι απόλυτο). Η ανασφάλεια είναι ένα χαρακτηριστικό που κάνει την γυναίκα συνεχώς να ζητάει αποδείξεις αγάπης, ενδιαφέροντος, κ.τ.λ. Αν αυτό γίνει γίνει πολύ έντονο, τότε βγάζει προς τα έξω μια εγωκεντρική αντίληψη της σχέσης που μπορεί να καλλιεργήσει τον εγωισμό στον άντρα. Για σκεφτείτε το καλύτερα. Οι σχέσεις δεν είναι μόνο για να παίρνουμε αγάπη αλλά και για να προσφέρουμε κιόλας.
Η ζήλια μέσα στη σχέση αναπτύσσει αρκετά τον εγωισμό. Ένας άντρας για παράδειγμα που ζηλεύει την γυναίκα του μπορεί από “υπερηφάνεια” να μην το δείχνει, ωστόσο μέσα του αυτό συσσωρεύεται. Αυτό κάποια στιγμή βγαίνει προς τα έξω και δημιουργείται ένας πολύ μεγάλος καυγάς χωρίς προηγούμενο.
Αν λοιπόν ο εγωισμός βλέπεται ότι είναι παρών στη σχέση τότε μην προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα εν’ βρασμώ ψυχής πάνω στον καυγά. Αντί για αυτό, το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να κουβεντιάσετε με τον καλό σας (την επόμενη μέρα) για το πρόβλημα που υπάρχει, καθώς και για το πώς αισθάνεστε. Συζητήστε μαζί για το τι ακριβώς σας συμβαίνει και προσπαθήστε από κοινού να βρείτε λύσεις. Όλο αυτό το σκηνικό βέβαια θα περιλαμβάνει μια χαλαρή και ήρεμη συζήτηση χωρίς αλληλοκατηγορίες. Άλλωστε εσείς θέλετε να λύσετε το πρόβλημα και όχι να το μεγαλώσετε με κατηγορίες στο άλλο πρόσωπο. Έτσι δεν είναι;