Ποιός κάνει το πρώτο βήμα, ποιός προκαλεί την « έναρξη διαπραγματεύσεων» για να προσεγγίσει το άλλο φύλο; Οι άνδρες ή οι γυναίκες;
Παράδοση και νεωτερικότητα
Οι ερωτικές σχέσεις σήμερα είναι γνωστό ότι κινούνται αμφιθυμικά, βήμα μετέωρο ανάμεσα στα παλιά παραδοσιακά πρότυπα, που θέλουν τον άνδρα κυνηγό, και τις μοντέρνες τάσεις, που προτείνουν να εκφράζει ελεύθερα και άνετα μια γυναίκα την επιθυμία προσέγγισης.
Οι γυναίκες δείχνουν συχνά δυσφορία, ότι τους φορτώνεται ακόμα ένας ρόλος, μια ακόμα ευθύνη και οι άνδρες άλλοτε νιώθουν αμηχανία μπροστά στη γυναικεία διεκδίκηση και άλλοτε κολακεύονται από την επιβεβαίωση και… ξεθαρρεύουν.
Σήμερα, και οι άνδρες νιώθουν αμήχανοι. Αλλοτε προτιμούν τορόλο του κυνηγού αλλά συχνά διστάζουν να πάρουν την ευθύνη δυσκολεύονται να αποκωδικοποιήσουν τους άρρητους γυναικείους τρόπους γοητείας και έλξης δεν βγάζουν άκρη από…τα συμφραζόμενα και τα υπονοούμενα.
Είναι όμως έτσι; Εχει αλλάξει ουσιαστικά ή επιφανειακά η προσέγγιση των δυο φύλων ;
Πράσινο φως από τις γυναίκες
Από παλιά οι γυναίκες έδιναν το πράσινο φως στους άνδρες, με διάφορους τρόπους. Ακόμα και η μυθική σταχτοπούτα , η ανώνυμη του χορού, έδειξε με τον δικό της άρρητο τρόπο- άφησε το γοβάκι της- ότι είναι διαθέσιμη.
Αλλοτε πάλι, σε άλλες εποχές, τους ξέφευγαν « τυχαία» αρωματικά μαντηλάκια, που δεν είχαν βέβαια γραμμένο τον αριθμό του κινητού αλλά το μονόγραμμα για να μπορεί να τις διεκδικήσει ο συγκεκριμένος άνδρας .
Τις πιο πολλές φορές λοιπόν, το « αθώο» θήραμα- ο άνδρας- πέφτει στα δίχτυα μιας γυναίκας με χίλιους, επιδέξιους και ευρηματικούς τρόπους ίσως γιατί είναι στη φύση του άνδρα να πάρει επιβεβαίωση με την θηλυκή επιλογή. Αλλωστε, το αρχέτυπο της γυναίκας είναι η αράχνη, καθόλου παθητική αφού πλέκει τον ιστό της και περιμένει υπομονετικά. Μάλιστα, πολλοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτή η αθώα πλεκτάνη είναι μέσα στη φύση της γυναίκας, γραμμένη στο DNA της.
Ισως χρειάζεται και από τα δυο φύλα να εναλλάσσονται στους ρόλους ή να κάνουν μια πιο εξατομικευμένη προσπάθεια ανίχνευσης των προθέσεων του συγκεκριμένου προσώπου. Αν για παράδειγμα κάποιος είναι ντροπαλός , εσωστρεφής ή διστακτικός , ίσως χρειάζεται περισσότερη ενθάρρυνση για να επικοινωνήσει.