Τα μυστικα της λουϊζας

louiza-adinatisma

louiza-adinatisma

Το βότανο της Λουΐζα με το λατινικό όνομα «Lippia citriodora» ανήκει στην οικογένεια των Verbenaceae και κατάγεται από την Αμερική. Στην Ελλάδα θα την βρούμε και με άλλα ονόματα όπως : λιππία ή κιτρίοσμος ή λεμονόχορτο, ακριβώς λόγω της «λεμονάτης» μυρωδιάς των ανθών και των φύλλων της, ενώ στην Κρήτη που την χρησιμοποιούν ιδιαίτερα, την αποκαλούν γοργογιάννη. Αναδίδει έντονο το άρωμα του λεμονιού ενώ η γεύση της ξινίζει, με ευχάριστο όμως τρόπο.
Η Λουΐζα και οι δραστικές ουσίες της
Η Λουΐζα περιέχει τις δραστικές ουσίες βερνεναλίνη, βαρβερίνη, αιθέριο έλαιο, βλέννα και μια παράξενη τανίνη που δεν μοιάζει με τις συνηθισμένες τανίνες και δεν έχει ακόμα ερευνηθεί. Οι ουσίες αυτές τις προσδίδουν διουρητική-αποσυμφορητική δράση, αντιμικροβιακές, στυπτικές, μαλακτικές και χαλαρωτικές, σπασμολυτικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους ως έγχυμα, αφέψημα ή λάδι, να προστεθεί σε κρέμες σώματος, ακόμα και στην μαγειρική. Την χρήση της από το στόμα είναι καλό να αποφεύγουν άνθρωποι με υπόταση γιατί λόγω της διουρητικής της δράσης ρίχνει την πίεση, καθώς και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία, ζαχαροπλαστική, ποτοποιία λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς του.

Icecreamland

Αφηστε το σχολιο σας

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>