Μήπως η σχέση σου σε ταλαιπωρεί; 19 σημάδια που πρέπει να τσεκάρεις

καλυτερος

Να σε ρωτήσω κάτι; Είσαι ευτυχισμένη; Χαμογελαστή, ανάλαφρη με τη σχέση σου; Νιώθεις πλήρης ή μήπως η συμπεριφορά του συντρόφου σου είναι “περίεργη” (θα το πω επιεικώς); Μήπως σε μειώνει; Σε αφήνει να ζεις στην ασάφεια, στην ανασφάλεια; Σε αγχώνει, σε προσβάλλει, δεν είναι συνεπής… Ναι, μπορεί η ταμπέλα “συναισθηματική κακοποίηση” να σου ακούγεται βαρύγδουπη αλλά μάλλον αυτό συμβαίνει.

Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα σε βοηθάει να αναγνωρίσεις τα σημάδια του προβληματικού συντρόφου…

Τίποτα δεν είναι πιο καταστροφικό για την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας από το να είσαι σε μία σχέση συναισθηματικής κακοποίησης. Σε αντίθεση με τη σωματική βία που δείχνει με δραματικά ξεσπάσματα το άσχημο πρόσωπό της, η συναισθηματική βία μπορεί να είναι πιο περιστασιακή και “υπόγεια”. Σε μερικές περιπτώσεις δε, ούτε αυτός που ασκεί τη βία ούτε αυτός που την υφίσταται έχουν πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει.

Το πιο προφανές σενάριο για τη συναισθηματική κακοποίηση είναι ότι συμβαίνει σε μία στενή διαπροσωπική σχέση όπου ο άντρας είναι ο θύτης και η γυναίκα το θύμα. Ωστόσο, πληθώρα ερευνών δείχνει ότι άντρες και γυναίκες κακοποιούν (συναισθηματικά) ο ένας τον άλλον σε ίσα ποσοστά. Στην πραγματικότητα, η συναισθηματική βία μπορεί να υπάρχει σε οποιαδήποτε σχέση -μεταξύ γονέα και παιδιού, στις φιλίες ή με συγγενείς.

Τι είναι η συναισθηματική βία;
Αφορά ένα συγκεκριμένο μοτίβο λεκτικής εκφοράς που είναι συνήθως προσβλητικό και απειλητικό, περιλαμβάνει εκφοβισμό και είναι μονίμως επικριτικό, αλλά υπάρχουν και πιο “λεπτές” τακτικές όπως η πρόκληση ντροπής στον άλλον και το μανιπιουλάρισμα, ο χειρισμός. Η συναισθηματική βία χρησιμοποιείται για να ελέγξει και να καθυποτάξει το άλλο άτομο και συχνά συμβαίνει γιατί ο θύτης έχει τέτοιο παρελθόν και ανασφάλειες τις οποίες δεν μπόρεσε να διαχειριστεί -ενδεχομένως σαν αποτέλεσμα και μιας δικής του κακοποίησης (π.χ. στην παιδική ηλικία). Τα άτομα αυτά δεν έμαθαν υγιείς μηχανισμούς για να αντιμετωπίζουν τα πράγματα ούτε πως θα αναπτύσσουν θετικές και υγιείς σχέσεις. Αντιθέτως, αισθάνονται μονίμως θυμωμένοι, πληγωμένοι και ανίσχυροι.
Το θύμα της συναισθηματικής κακοποίησης δεν αναγνωρίζει αυτή τη συμπεριφορά ως προβληματική. Αναπτύσσουν αμυντικούς μηχανισμούς όπως την άρνηση και ελαχιστοποιούν την προσοχή που δίνουν στην “κακομεταχείριση” για να μειώσουν το στρες. Η μακροχρόνια συναισθηματική βία μπορεί όμως, να προκαλέσει σοβαρό συναισθηματικό τραύμα στο θύμα, περιλαμβάνοντας κατάθλιψη, άγχος και μετατραυματική διαταραχή.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ…

Αφηστε το σχολιο σας

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Read previous post:
αγαπη
Μήπως σκέφτεσαι τα πράγματα παραπάνω από όσο πρέπει;

Είσαι κι εσύ ανάμεσα στους πολλούς που σκέφτονται και ξανασκέφτονται το ίδιο πράγμα, πολλές φορές; Όταν μπει κάτι στο μυαλό...

Close