Έρωτας: Ποιοι χαρακτήρες ταιριάζουν και ποιοι όχι;

Οι ανθρώπινες προσωπι­κότητες θα πρέπει να ταιριάζουν για να υπάρχει αρμονία σε μια σοβαρή σχέση ή σε έναν γάμο.

Κείμενο του ψυχολόγου Sam Hamburg

Πρώτον. Ας ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον όρο “προσωπι­κότητα”. Αυτό που εννοούμε είναι η σταθερότητα στη συμπε­ριφορά του ατόμου σε διάφορες καταστάσεις, στις οποίες κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάνει την εμ­φάνισή του.

Στην πραγματικότητα, δεν βλέπουμε άμεσα ένα ατομικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, διότι αυτό το χα­ρακτηριστικό, ότι κι αν είναι -ειλικρινές, καθαρό, επίμονο, κ.τ.λ.- είναι απλά μια γενίκευση που κάνουμε παρατηρώντας το άτομο σε διάφορες καταστάσεις. Έτσι, αν παρατηρήσουμε ότι το σπίτι κάποιου είναι πάντα καθαρό, ότι τα ρούχα του είναι πάντα σιδε­ρωμένα, και δεν υπάρχει ποτέ σκουπίδι στο αυτοκίνητό του, λέμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι “τακτικός”.

Αν είναι τακτικός σε κάποιες περιστάσεις και όχι σε άλλες -όταν δεν υπάρχει αυτός ο βαθμός σταθερότητας στη συμπεριφορά του- ίσως να μην ισχυ­ριστούμε ότι η τάξη είναι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Μερικές φορές, είναι βολικό να περι­γράφουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους, χρησιμοποιώντας περιγραφές της προσωπικότητας, αλλά άλλες φορές, είναι καλύτερο να μιλάμε για συγκεκριμένες συμπεριφορές κάτω από συ­γκεκριμένες συνθήκες. Δεν είναι πάντα καλό να βγάζουμε γενικά συμπεράσματα και να επινοούμε ταμπέλες που μπορεί να δυσχεραίνουν την επικοινωνία στη σχέση χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Όπως για παράδειγμα, τη στάση και τις συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι σε σχέση με το χρήμα. Είναι πιο εύκολο να μιλάμε για συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως το να κάνει κανείς οικονομία ή να πληρώνει τις πιστωτικές του κάρτες εγκαίρως παρά να κάνουμε υπεργενίκευση και να λέμε ότι ένας άνθρωπος είναι τσιγκούνης.

Δεύτερον…

Αφηστε το σχολιο σας

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read previous post:
Σε μπερδεύει; 12 σημάδια αποκαλύπτουν ότι δεν σε βλέπει και τόσο φιλικά!

Εσένα σου αρέσει. Χωρίς αμφιβολία. Σου αρέσει ο τρόπος που γελάει, o τρόπος που σε κοιτάει, το λακάκι στο μάγουλο...

Close